door stef

GIve me 5 project. VMBO-ers in beweging

sport-bewegen-vmbo-12-17-jaar-jeugd

Give me 5 - VMBO jeugd in beweging

Nerd Alert: Dit artikel is voor de Beweeg profies

Onderstaande een aantal stukken tekst van het Giveme5 project  Het project dat VMBO studenten wil aanzetten tot extra bewegen.
Funboxx is een onderdeel van het onderzoeksprogramma.

 

logo giveme5 vmbo-ers in bewegingBeweegcrisis

Nederland bevindt zich in een beweegcrisis. Een miljoen kinderen sport minder of helemaal niet, net als een op de drie volwassenen. Alleen al in 2020 zijn daardoor volgens onderzoekers 46.000 gezonde levensjaren verloren gegaan. Dit betekent dat mensen minder oud worden of eerder gezondheidsproblemen krijgen. Met name jongeren tussen de 12 en 17 jaar laten al jaren een grote uitval in sportdeelname zien waarbij vooral vmbo-jongeren een hoge mate van fysieke inactiviteit vertonen. Met alle negatieve gezondheidsgevolgen van dien. Wanneer deze trend zich voortzet, dan zal de huidige generatie jongeren 5 jaar korter leven dan hun ouders.

GiveMe5 – more years to life

Om het tij te keren heeft een samenwerkingsverband van lectoren en hoogleraren sport en bewegen het landelijk actieprogramma GiveMe5 (more years to life) opgezet. Doelstelling is om het percentage vmbo-leerlingen dat voldoet aan de beweegrichtlijnen met minimaal 10% procent te laten groeien en binnen 10 jaar de gezondheidsongelijkheid te minimaliseren.

Remo Mombarg, lector bewegingsonderwijs en jeugdsport aan de Hanzehogeschool en drijvende kracht achter dit initiatief: “Vmbo-leerlingen vormen de drijvende kracht in onze maatschappij. Het zijn de toekomstige beveiligers, zorgverleners en technici. Deze groep heeft de minst goede gezondheid, terwijl we ze hard nodig hebben. Daarom hebben we als eerste speerpunt voor deze doelgroep gekozen.”

Remo Mombarg: “Belangrijk daarbij is dat we de vmbo’ers direct betrekken bij dit actieprogramma. We praten niet alleen over ze, we werken ook echt met de jongeren samen aan oplossingen. Dat is het unieke van onze aanpak. Er zijn inmiddels ruim 40 vmbo-scholen aangesloten bij GiveMe5 en dat aantal groeit nog steeds.”

Rol bedrijfsleven

Bedrijven kunnen in verschillende vormen deelnemen aan het actieprogramma: als kennispartner, sportpartner, innovatiepartner of accelerator. Eric van der Veen, bij Sportinnovator verantwoordelijk voor partnerships: Ondernemers brengen creativiteit en toepassingen voor de markt. En de broodnodige versnelling. We zoeken ondernemende bedrijven die met hun kennis of technologie aan GiveMe5 willen bijdragen.

Meer informatie kijk op sportinnovator.nl

Kinderen op een longboard
door stef

Funboxx bij de laatste 20 van de ondernemers challenge SGOC

De Funboxx daagt je uit tot bewegen! De box vol met Urban/Funsporten rijdt nu al twee jaar ronds in de Provincie Groningen. Alternatieve gymlessen, buitenschoolse sportdagen, nationale sportweek. De Funboxx is erbij.

Ontstaan Funboxx

Een Buurtsport medewerker vroeg onze kitesurfschool of we ook andere coole activiteiten verzorgden in de Stad Groningen? “Surfen is cool” verhaalde ze. “Dus jullie zullen vast ook BMX-en, longboards en andere materialen hebben die onze jeugd in de buurt aanzet om te bewegen!”

We verzorgden vanuit SurfCity al een programma voor Oerol en het Madness Festival . Dus we hebben deze activiteiten in een box gestopt, verzorgde met groot succes een clinic voor scholieren tussen de 14 en 17 jaar en VOILA, de Funboxx was geboren!

Wat is de Funboxx?

Een mobile box vol met Urban sporten. Ook wel Funsporten of vrije sporten genaamd. Spelend bewegen een intrinsieke motivatie tot ontdekken en creëren op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Simpel gezegd, boards, bikes en ander rollend materiaal gecombineerd met elektrische toys als onewheel, elektrische skateboards en hovershoes. Deze combi van materialen maakt het mogelijk om van elke straat, plein of park een speelplaats voor jongen oud te maken.

Een sportleraar komt met de Funboxx op locatie en laten je vooral spelen. Maakt de omgeving interessant door materialen toe te voegen die passen bij de omgeving

Was is de SGOC

Voor de derde keer is de Sociale Groningse Ondernemers Challenge van start! Met deze challenge ondersteunen we sociaal ondernemers en ondernemers met een sociaal initiatief in gemeente Groningen.

Onderstaande een SGOC intro uit 2018

 

SGOC en FUNBOXX

Funboxx logo Urban sport en beweging

Inmiddels zijn we halverwege het traject, is de Funboxx doorgedrongen tot de laatste 20 deelnemers.
In November komt er een publieks stemming bekijk onze pagina op https://sgoc.nl/ondernemers/stef-de-jong

 

 

logo urban sports en movement
door stef

Welkom bij de Funboxx. De box vol Urban Sporten

Onze geschiedenis in een notendop

 • ontstaan uit Kitesurfschool KiteMobile
 • KiteMobile is sinds 2001 gerenomeerd leerbedrijf en opleidingscenter voor de Nederlandse watersportverbond
 • in 2015 SurfCity opgestart met als doel het ‘buitenspelen’ te promoten met een Speel-O-theek van moderne High Quality speeltjes
 • tijdens het proces met SurfCity werd duidelijk; geen vaste locatie! HQ materialen & activiteiten mobiel aanbieden!
 • SurfCity ging over in de Funboxx
 • begin 2018 eerste Funboxx aanvraag van een buurtsport medewerker uit Groningen. Of we trendsports konden aanbieden als Sportoriëntatie voor het voortgezet onderwijs.
 • JA, dat doen we! Spelend ontdekken met nieuwe materialen, kijken of we ze in beweging krijgen!
 • dat hebben we geweten! De FunBoxx reed de afgelopen 2 jaar door de Noordelijke provincies.
 • Sport Oriëntatie Programma’s voor diverse gemeenten en provincies
 • straat sport ’theater’ op Festivals o.a. Oerol & surf festival Madnes
 • afgelopen jaar op de Medemblik regatta als ondersteunende activiteiten op de wal
 • Afijn, bekend onder intimi, slecht bereikbaar voor publiek. … dus tijd voor een website!

Welkom bij Funboxx.nl  Let’s Play!

logo Funboxx Urban sporten in een mobile box